همهی فعالانِ وب با SEO یا بهینه سازی وب سایت برای موتورهای جستجو آشنایی دارند و دقت خاصی را برای آن انجام میدهند به نحوی که از HEO یا Human Experience Optimization یا «بهینه سازی تجربه کاربری» غافل میشوند در صورتی که اهمیت HEO به همان اندازه SEO است.
شما با اینکه ساعت ها زمان برای بهینه سازی سایت خود برای موتورهای جستجو صرف میکنید اما میبایستی به این نیز دقت داشته باشید که خوانندگان سایتتان چطور مطالب سایتتان را مطالعه میکنند. هدف هر سایتی کاربران و خوانندگان است. قالبا ما با پرداختن افراتی به SEO از HEO غافل میشویم در صورتی که هدف کاربران و خوانندگان سایت هستند.
البته به این معنی نیست که به SEO نپردازیم بلکه برای داشتن سایتی پربازدید و کاربردی میبایستی به هر دو پرداخته شود. انسانها وقتی در وب سایتتان هستند میخواهند زیبایی که را در کنار سادگی ببینند. به سادگی بفهمند که مطالب شما کینوشته شده، چه دسته بندیهای را داراست و اینکه دلیل تمایز شما از سایتهای دیگر چیست. به این نکات کاربردپذیزی و تجربه کاربری نیز گفته میشود.
فونتها و HEO
فونتها برای داشتن HEO قویتر بسیار مهم هستند. فونت ها را باید طوری انتخاب کرد که نه بسیار درشت باشند و نه ریز بلکه برای عام مردم باید کاملا خوانا باشد.
قبلا در طراحی وب سایت فارسی مشکل کمبود فونت وجود داشت ولی الان باوجود CSS3 و font-face این مشکل حل شده است و میتوانید انتخابهای زیادی را داشته باشید. از اینجا میتوانید تعداد زیادی از این فونت ها را برای استفاده در طراحی وب سایت خود پیدا نمایید.
رنگها و HEO
رنگها نیز همانند فونتها برای HEO قویتر بسیار مهم هستند مخصوصا در قسمتهای مطالب اصلی و فهرست مطالب. برای مثال من خودم نمیتوانم به خوبی متنهای با رنگ سفیدی را که دارای زمینه مشکی رنگ هستند مطالعه کنم و فکر میکنم که خیلی از افراد این مشکل را دارند.

از طرف مقابل متنی کاملا مشکی با زمینه سفید چشم را خسته میکند و بهترین راه حل را میتوان رنگی کمی روشن تر از مشکی خالص دانست. توجه داشته باشید که در طراحی سایت خود میبایست هارمونی رنگها و تأثیر آنها را رعایت کنید.
صفحه آرایی و HEO
در تحقیقاتی که انجام شده مشخص گردیده که فارسی زبانان در هنگام مراجعه به سایت صفحه وب سایت را از سمت راست اسکن میکنند و این بزرگترین دلیل برای داشتن توجه خاص به طراحی سمت راست وب سایت است پس بهترین چینش صفحه سایت قرار دادن مطالب در قسمت راست صفحه و ستون کناری در سمت چپ صفحه است. همچنین در تحقیقی دیگر مشخص شده که کاربران انگلیسی زبان صفحه را به صورت F اسکن میکنند و برای زبان های راست به چپ این اسکن به صورت F متقارن میباشد.

طول صفحه در HEO
در طراحی مفهومی وجود دارد به نام « Above the fold » و این نکته را بیان میکند که اطلاعات مهم میبایست در بالای صفحه قرار بگیرند. اکثریت کاربران عادی با مراجعه به سایت قسمت بالای سایت را نگاه میکنند و در بیشتر موارد صفحه را اسکرول نمیکنند مگر اینکه مطلب مهمی در بالای صفحه توجهشان را جلب کرده باشد به همین دلیل باید از هدر بزرگ اجتناب کرد و از اسلایدر ها یا ابزارهای دیگر برای نشان دادن مطالب مهم سایت استفاده کرد.
برای درک بهتر این مفهوم به نتایج گوگل توجه کنید. شما در مشاهده نتیجه از بالا شروع به اسکن صفحه میکنید و قالبا هم مطالب مهمتر را بالای صفحه مشاهده میکنید. این همان چیزی است که ما را مچبور به بهینه سازی سایت برای جستجوگرها میکند.
پیوندهای یکتا در HEO
همانگونه که یک ساختار URL مناسب کمک زیادی را برای موتورهای جستجو میکند همچنین URL ها اطلاعات مفیدی را راجب نوع محتوا به خواننده منتقل میکند. برای اکثر سایتها داشتن تاریخ در URL مهم است چون کاربر را در همان وحله اول از زمان مطلب آگاه میکند این تاریخ مخصوصا در مورد وب سایتهای خبری میتواند بسیار مفید واقع گردد. برای ۹۹درصد سایتها داشتن کلماتی از عنوان مطلب در URL آنها هم برای SEO و هم برای HEO مفید باشد.
برای مثال اگر به URL اکثر خبرگذاریهای ایرانی دقت کرده باشین ساختار کاملا غیر استاندارد و غیر کاربردی را دارا هستند و برای اطلاع از محتوای پیوند یکتای هر یک حتما میبایست به آن مطلب مراجعه کرد.
یک نمونه URL خبرگذاری فارس نیوز:
یک نمونه URL خبرگذاری آفتاب نیوز:
اما نمونه یک URL مربوط به خبرگذاری نیویورک تایمز را ببینید که چطور استانداردها را رعایت کرده است:
برای سایتهای که روزانه مطالب زیادی منتشر میکنند درج تاریخ در URL و برای سایتهای آموزشی داشتن دستهبندی در URL بسیار میتواند مفید واقع گردد.